Bemutatkozás

Bemutatkozás

 

Sárrétudvariban a helyi sportvadászat 2006-ban szerveződött újjá, ugyanis településünkön már 1922-ben alapítottak vadtenyésztés és vadászat gyakorlására vadásztársaságot. Az erről szóló dokumentum megtalálható ide kattintva.

 

  A jelenlegi társaság 16 fővel alakult, melynek túlnyomó többsége helyi gazdálkodó. Vadgazdálkodást 2007 óta folytatunk, miután sikerült saját vadászterületet kialakítanunk. Társaságunk ugyan rövid múltra tekint vissza, de tagjaink többsége évtizedek óta vadászik. E vidéket a XIX. században még mocsár borította, a folyók szabályozásával megszelídült tájon a vadászat szenvedélyétől fűtött lakosok hamarosan elkezdtek vadászni, amelyet egy 1902-ből származó írásos emlék is bizonyít.

 

Vadásztársaságunk Hajdú-Bihar megye dél-nyugati szélén helyezkedik el. A vadászterület magába foglalja Sárrétudvari közigazgatási területét, valamint Szerep község területének egy részét. Nagysága közel 6000 hektár. Tipikus alföldi, elsősorban apróvadas terület, jelentős őzállománnyal. Jellemzői a különböző méretű és hasznosítású szántóföldi művelésbe vett táblák, melyek részben nagy kiterjedésű legelők köré csoportosulnak. Azok mellett jelentős hosszban található öntöző és vízelvezető csatorna nádszegéllyel. A gyümölcsösökben, ahol felhagytak a termeléssel, füves, gazos aljnövényzet jelent meg. Más helyen olajfás foltok teszik hangulatosabbá a tájat. A jellemzően akác-, tölgyerdők, fasorok borítottsága minimális.

Az itt található vadászható vadfajok közül a legjelentősebb a mezei nyúl, ezt követi a fácán és az őz. Állandóan megtalálható vízi vadunk a tőkés réce, amely költ is. A téli időszakban is találkozhatunk velük csatornáinkon, a nádasokban és tocsogókban. Átvonuló vad a vaddisznó.

Vadgazdálkodási céllal területünkön szétszórtan több, kisebb területű vadföldet művelünk, amelyek elsősorban kukoricával kerülnek bevetésre. Véleményünk szerint ez a növény képes leginkább megtartani a téli időszakban az apróvadat. Részben ennek, részben a teljes munkaidőben foglalkoztatott két vadőr lelkiismeretes munkájának köszönhetjük gazdag és jó minőségű vadállományunkat. A feladatok elvégzésében a tagság is aktív szerepet vállal.

Területünkön elsősorban őzbak bérvadászatára fogadunk vendégeket. Mezei nyúl vadászatot az állomány nagyságától függően előzetes egyeztetés alapján októbertől november végéig tudunk biztosítani.       

Őzbak vadászatára  a legkedvezőbb időszak április 15-től május közepéig tart. Izgalmas és emlékezetes alkalmat nyújt az őz vadászatára a nász időszaka július végétől augusztus közepéig.